5 důvodů, proč si pořídit fotovoltaiku už dnes

O zdražování energií se mluví a píše snad všude. Využívat vlastní sluneční elektrárnu tak může být skvělé řešení, jak se v zimě vyhnout astronomickým účtům za teplo. Pokud nad touto možností stále váháte, přečtěte si, proč je fotovoltaika tím správným řešením i pro vás. 

  • Zajistíte si energetickou soběstačnost

Ceny energií skokově rostly i před válkou na Ukrajině a doby, kdy jsme v ČR měli jednu z nejlevnějších energií v Evropě, jsou dávno pryč. Fotovoltaika vám zajistí elektrickou soběstačnost a je tak skvělým řešením, jak se vyhnout přemrštěným cenám za energie. Díky solárnímu pohonu totiž může domácnost využít až 70 % spotřebované energie z vlastních zdrojů. Vaše náklady se tak zásadně sníží. Přestože počáteční investice se může zdát vysoká, cena vlastních zdrojů energie se již měnit nebude a elektřina vás ve výsledku vyjde řádově levněji než energie z distribuční sítě.

  • Zatočíte s vysokými cenami energií

Tento bod se úzce pojí s předešlým. O tom, že ceny energií budou letos v zimě i příští rok zásadně růst, jste již určitě slyšeli. Zatímco před rokem jsme za elektřinu zaplatili pod 2000 Kč za megawatthodinu, dnes to může být až pětkrát více. Podobné je to i s plynem. A zatím to vůbec nevypadá, že by tento astronomický růst cen končil. Naopak. Vzhledem k vývoji cen na burze a předpokladům analytiků lze očekávat, že situace bude v roce 2023 ještě horší. Navíc odběratelé plynu mohou pociťovat nejistotu, zda vůbec bude vzhledem k politické situaci a protiruským sankcím této komodity dostatek.

  • Vyhnete se dlouhým čekacím lhůtám na dodání i servis

Vzhledem k aktuální situaci s avizovaným zdražováním cen energií se stále více domácností poohlíží po alternativách, jak si zajistit teplo a přitom nebýt závislý na nekorigovaných cenách od velkododavatelů elektřiny. Zvýšená poptávka po fotovoltaice však logicky souvisí s pomalejšími dodacími lhůtami těchto produktů, a proto pokud se chcete vyhnout nákupní panice, kterou může situace na podzim a v zimě vyvolat, objednejte si fotovoltaiku včas a vyhněte se dlouhému čekání. S rostoucí poptávkou souvisí také enormní nápor na servis a instalaci fotovoltaiky, takže i zde vás mohou během zimních měsíců zaskočit dlouhé čekací lhůty.

  • Baterie a panely budou kvůli vysoké poptávce dražší

Nechceme vás poučovat o základech ekonomiky, ale znáte to - vyšší poptávka jde ruku v ruce s vyšší cenou. Pokud se vám přechod na solární panely jeví jako drahá záležitost, jste na vážkách a nákup odkládáte, vězte, že ceny fotovoltaických produktů budou vzhledem k rostoucímu zájmu jen růst. Pokud se rozhodnete ještě před příchodem chladných dnů, budete mít náskok, baterie a panely dostanete včas a navíc za výhodnější ceny než třeba po Novém roce.

  • Možnost zisku dotace

Stále jsme vás nepřesvědčili? A víte, že můžete na fotovoltaiku získat i dotaci? Dotační program Nová zelená úsporám (NZÚ) se zaměřuje na podporu energeticky úsporných opatření v rodinných a bytových domech. Program odstartoval v roce 2014 a do roku 2021 jím prošlo více jak 89 tisíc žádostí za 20 miliard korun. Díky tomu patří k nejefektivnějším a nejdostupnějším dotačním programům v České republice. V nové etapě, která začala na podzim 2021, se program rozšířil o podporu energetických úspor u bytových domů po celé České republice. My vám tak pomůžeme dotaci získat, díky čemuž nebude vaše počáteční investice tak vysoká. Tak na co ještě čekáte?