Výhody a nevýhody solární energie

Jaké jsou její plusy a mínusy?

Věděli jste, že energie, která díky Slunci dopadne na Zemi po dobu jedné hodiny, může pokrýt globální energetické potřeby na jeden rok? Slunce je nepochybně mocným zdrojem energie, a přestože jsme schopni shromáždit jen zlomek této energie, její využití díky instalaci solárních panelů může pro planetu znamenat významný rozdíl.

Solární energie byla dříve široce kritizována pro svou cenu a neefektivitu, nyní ale již víme, že je extrémně prospěšná – nejen pro životní prostředí, ale také pro naše peněženky.

Díky dostupným dotacím na solární panely a také stále konkurenceschopnějším cenám na trhu se solární energie stala hlavním zdrojem energie pro stále více rodin a firem. Tato technologie se v posledních letech výrazně inovovala a byla doplněna také o solární akumulátorové systémy, díky nimž se solární energie stává výrazně účinnějším zdrojem čisté energie.

Každý zdroj energie však má své plusy a mínusy. Pojďme se na ně podívat:

Výhody a nevýhody solární energie

Výhody

Nevýhody

Nižší účty za elektřinu

Vysoké vstupní náklady

Obnovitelný zdroj energie  

Závislost na počasí

Různé možnosti instalace

Zabere hodně místa

Nízké náklady na údržbu

Drahé skladování energie

voj technologií  

Dopad na životní prostředí

 

Výhody solární energie

1. Ušetříte na energiích

Vzhledem k tomu, že budete uspokojovat některé své potřeby elektřinou, kterou váš solární systém vyrobil, sníží se vaše účty za energie. Kolik ušetříte bude záviset na velikosti solárního systému a vaší spotřebě elektřiny nebo tepla.

Pokud například podnikáte a využíváte komerční solární panely, můžete ročně ušetřit až statisíce, protože energie ze solárních panelů pokryje velkou část vašich potřeb.

2. Jedná se o obnovitelný zdroj energie

Největší výhodou solárních panelů je to, že solární energie je skutečně obnovitelným zdrojem energie. Lze jej využít ve všech oblastech světa a je k dispozici každý den. Sluneční energie nám nemůže dojít, na rozdíl od některých jiných zdrojů energie.

Sluneční energie bude dostupná, dokud bude existovat Slunce, takže sluneční světlo nám bude k dispozici minimálně dalších 5 miliard let, kdy podle vědců Slunce zanikne.

3. Solární panely můžete instalovat kamkoliv

Solární energii lze využít k různým účelům. Můžete vyrábět elektřinu (fotovoltaika) nebo teplo. Solární energii lze využít různorodě - k výrobě elektřiny v oblastech bez přístupu k energetické síti, k destilaci vody v oblastech s omezenými dodávkami čisté vody nebo dokonce k napájení satelitů ve vesmíru. Solární panely lze také integrovat do materiálů používaných pro budovy.

4. Náklady na údržbu jsou nízké

Solární systémy obecně nevyžadují mnoho údržby. Stačí je udržovat relativně čisté, což stačí provádět párkrát za rok. V případě pochybností se můžete vždy spolehnout na specializované úklidové firmy, které tuto službu nabízejí.

Navíc na panelech nejsou žádné pohyblivé části, takže nedochází k jejich opotřebení. Měniče jsou obvykle jedinou součástkou, kterou je třeba po 5 až 10 letech vyměnit, protože neustále pracují na přeměně sluneční energie na elektřinu a teplo. Aby solární systém fungoval s maximální účinností, vyžadují krom měniče údržbu také kabely.

Po velkých počátečních nákladech vás tak čekají už jen velmi malé výdaje na údržbu a opravy.

5. Technologie jdou neustále kupředu

Technologie v odvětví solární energetiky se neustále vyvíjejí a inovace budou v budoucnu ještě výraznější. Objevy v kvantové fyzice a nanotechnologii mohou potenciálně zvýšit účinnost solárních panelů a zdvojnásobit nebo dokonce ztrojnásobit elektrický příkon solárních systémů.

Nevýhody solární energie

1. Počáteční investice je vysoká

Počáteční náklady na pořízení solárního systému jsou poměrně vysoké. Zahrnují koupi solárních panelů, měničů, baterie, kabeláže a také cenu instalace. Solární technologie se ale neustále vyvíjejí, takže lze předpokládat, že ceny půjdou v budoucnu dolů.

2. Bez sluníčka netopíte

I když lze solární energii ukládat také během zatažených a deštivých dnů, účinnost solárního systému klesá. Solární panely jsou závislé na slunečním světle. Několik zamračených a deštivých dnů může mít znatelný dopad na celý systém. Měli byste také vzít v úvahu, že sluneční energii nelze sbírat v noci. Pokud požadujete, aby ohřev vody fungoval i v noci nebo v zimě, alternativou jsou termodynamické panely.

3. Panel není zásuvka

Čím více elektřiny chcete vyrobit, tím více solárních panelů budete potřebovat. Solární panely jsou náročné na prostor a vaše střecha nemusí být dostatečně velká, abyste ji pokryli adekvátním počtem solárních panelů. Alternativou je nainstalovat některé panely na vaši zahradu, vždy ale musí mít přístup ke slunečnímu světlu.

4. Za skladování solární energie si připlatíte

Solární energii je třeba využít hned, nebo ji lze skladovat ve velkých bateriích. Tyto baterie lze nabíjet během dne a energii pak využívat v noci. Je to sice skvělé řešení pro celodenní využívání sluneční energie, ale je také poměrně drahé.

Ve většině případů je lepší využívat sluneční energii jen během dne a v noci odebírat energii ze sítě. Naštěstí je vaše spotřeba energie během dne obvykle vyšší, takže většinu z ní můžete pokrýt solární energií.

5. I ta nejekologičtější energie není čistá

Ačkoli znečištění související se solárními energetickými systémy je mnohem menší ve srovnání s jinými zdroji energie, také solární energie může být spojena se znečištěním. Přeprava a instalace solárních systémů totiž také vytváří emise skleníkových plynů.

Při výrobě solárních fotovoltaických systémů se navíc používají některé toxické materiály a nebezpečné látky, které mohou nepřímo ovlivnit životní prostředí. Nicméně solární energie znečišťuje mnohem méně než jiné zdroje energie.